Tips voor je domeinnaam

Domeinnaam
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin

Wij weten hoe het is, het kiezen van de juiste domeinnaam is best lastig. En als je eenmaal na heel lang brainstormen de juiste domeinnaam hebt gevonden ben je er nog niet. Er zijn daarna nog een aantal dingen waar je rekening mee wilt houden en waar je op moet letten. Maar omdat wij weten wat jij doormaakt, hebben wij wat tips op een rijtje gezet zodat jij niet langer hoeft vast te lopen op de domeinnaam dan nodig. 

Domeinnaam kiezen

We beginnen bij het begin. We gaan ervan uit dat jij nog geen domeinnaam hebt. Mocht je al wel een domeinnaam hebben, lees dan met ons mee. Ook hier kan je misschien nog wel tips vinden doe nog steeds van pas kunnen komen.
Als eerst ga je nog eens goed kijken naar wat je op je website wilt plaatsen. Welke producten je gaat verkopen of wat je wilt delen met de rest van de wereld. Op het moment dat ik deze blog schrijf is de corona crisis (COVID-19) in volle gang. Dus laten we het actueel houden en hierop inspelen. Dus als voorbeeld stellen wij: je verkoopt mondkapjes, desinfectiemiddel en andere gerelateerde producten. Of je dit online verkoopt of in een fysieke winkel, dat maakt voor het registreren van je domeinnaam niet veel uit. 

Je weet dus je product en nu wil je het liefst dat je product of het onderwerp van je winkel in de domeinnaam verwerkt is. Dit gaat je in de toekomst een voorsprong geven met Google SEO. Daarnaast geeft het ook vertrouwen aan de potentiële klant als ze voor dit specifieke product op jouw website komen en ze zien dat je website domeinnaam ook gerelateerd is aan dit product.  Dus denk aan: mondkapjes.nl, mondkapspecialist.nl, maar mocht je in de toekomst ook andere soortgelijke producten verkopen kan je ook denken aan blijfgezond.nl of hygienespecialist.nl. In ieder geval zorg dat je domeinnaam gerelateerd is aan het product dat je verkoopt.

Hier wat korte tips om je kansen op een goede domeinnaam te vergroten:

  • Maak een woordweb met alle gerelateerde onderwerpen aan je product. 
  • Maak combinaties met de verschillende woorden
  • Som de beste op en bekijk de beschikbaarheid van de domeinnamen
  • Bekijk ook de verschillende beschikbare extensies

Domeinnaam kort maar krachtig

Voordat je een de domeinnaam: despecialistinaluwmondkapjes.nl aanschaft, wil je dit stuk misschien eerst even lezen. De domeinnaam mag je zo kort maar duidelijk mogelijk houden. Je wilt hem niet te lang hebben, want mensen gaan dit verkeerd intypen of vergeten. Hiermee verlies je website bezoekers en dan ook klanten. Een duidelijke en krachtige domeinnaam zorgt ervoor dat je vertrouwen wint, makkelijker gevonden wordt en mensen kunnen dit beter onthouden. 

Buiten dat je zinnen wilt vermijden in je domeinnaam wil je hem ook zo duidelijk mogelijk maken. Dit betekent eigenlijk dat je geen cijfers in je domeinnaam wilt. Dit kan verwarring opleveren en om heel eerlijk te zijn, dit ziet er 9 van de 10 keer niet uit! Sommige cijfers lijken dan ook op letters, denk aan de m0ndk4pjes.nl. Het is heel origineel maar het ziet er niet uit en het is onduidelijk.

Daarnaast adviseren wij ook om leestekens en streepjes uit je domeinnaam te laten. Uitzonderingen daargelaten, want bij sommige website kan het juist wel! Zo bij een klant van ons: www.s-om.nl De reden dat het hier wel kan, is omdat de domeinnaam kort is. Dus verminder je hier de verwarring. Is je domeinnaam al wat langer, dan is het juist vervelend om leestekens erin te verwerken. Het is moeilijk onthouden en zie jij jezelf dit al uitleggen aan een potentiële klant op een BBQ of evenement. Hij gaat dit nooit onthouden. 

De juiste extensie voor je naam

De extensie is het geen wat achter je domeinnaam komt. Zo heb je .nl .be .com .shop en nog een tal vans je je anderen extensies. Het kiezen van de extensie zal geen groot probleem worden. Voor de Nederlandse markt adviseren wij .nl Belgische markt .be en internationaal de .com. De .shop is vrij nieuw en wij denken, maar dit zijn vermoedens, dat Google deze in de toekomst hoger gaat zetten als je een .shop extensie hebt en je hebt ook daadwerkelijk een webshop. Als je benieuwd bent naar alle mogelijke extensies, klik op de linkjes hieronder!

Algemene extensies:

https://www.iana.org/domains/root/db

Landen extensies: 

Internet country domains list

Domeinnaam beschikbaarheid

Nu je dus een juiste domeinnaam hebt gevonden en de extensie weet, kunnen we gaan controleren of deze überhaupt wel beschikbaar is. Het controleren of je domeinnaam beschikbaar is is vrij eenvoudig. Je klikt op de volgende link: https://allesvoorweb.nl/domeinnamen-hosting/ Je ziet hier een pagina waar je onder meer hosting kunt afnemen je domeinnaam registreren en domeinnaam controleren!
Je klikt op de balk naast ‘’Domeinnaam:’’ en je vult hier jouw gekozen naam in. Bijvoorbeeld: mondkapjes. Klik op controleer en dan gaat de website bekijken of je domeinnaam beschikbaar is of bezet. Nu zie je of je domeinnaam al bezet is of nog beschikbaar is en welke extensie nog wel beschikbaar is. Het kan zijn dat .com bezet is maar .nl nog beschikbaar is. Dan kan je die gewoon kopen! Als ze allemaal bezet zijn, mag je het hele proces opnieuw doen, tot je de juiste beschikbare naam hebt gevonden.

Registreren van je domeinnamen

Super, we hebben nu een goede domeinnaam gevonden, de juiste en passende extensie en we hebben gecontroleerd of ze beschikbaar zijn. Dan is het nu tijd om ze te gaan registreren. Als je het via ons doet: https://allesvoorweb.nl/domeinnamen-hosting/ dan hoef je je nergens zorgen om te maken, geen addertjes onder het gras. Maar doe je het bij een andere partij moet je even goed opletten. Sommige partijen geven je na het registreren van je domeinnaam een ‘’gratis’’ .shop variant van je naam erbij. Maar dit is alleen het eerste jaar gratis, het 2e jaar rekenen ze hier redelijk veel geld voor. Zorg er dus voor dat je deze optie niet aanvinkt!

Voorkom klantverlies

Als je net start is het misschien geen prioriteit, maar het kan zo zijn dat je een misselijke concurrent hebt. Jij koopt mondkapjes.nl en hij koopt expres montkapjes.nl of mond-kapjes.nl. Dit is natuurlijk erg vervelend, want als mensen het verkeerd intypen komen ze op zijn website. Dit kan je voorkomen door zelf deze domeinnamen te registreren en te linken aan je website. Dan maakt het niet uit welke naam de potentiële klant intikt dan komen ze altijd op jouw website terecht.

Zelf je website maken

Je hebt nu je eigen domeinnaam geregistreerd, nu heb je al geld bespaard! Een webbouwer zou hier goed geld voor vragen. Laat je dus niet zomaar iets wijsmaken! Een website bouwen is niet moeilijk, je kan dit gemakkelijk zelf en anders kunnen wij je dit leren! Als jij wilt leren hoe je zelf een website maakt, bekijk dan de Website Master Academy.

Extra hulp

Kom je er niet uit met je naam of heb je vragen over het registreren hiervan, neem contact op met ons! Wij denken graag met je mee. Wil je nu meer tips ontvangen volg ons dan op Facebook, hier posten wij wekelijks handige en interessante informatie!

Hopelijk heb je veel aan dit bericht gehad, wij wensen je veel succes met je website!

Waar mogen wij het gratis voorbeeld naartoe sturen?

Vergeet niet jouw gratis voorbeeld website aan te vragen!